9 грешки в отношенията ни

Независимо дали сме в близки отношения с някого или не, щастието не зависи изцяло от това обстоятелство. Но ако има връзка, определено се чувстваме по-щастливи, твърди Илона Бонивел в книгата „Ключове към благополучието“.

Връзки, които не се развиват така, както бихме искали, не са много трудни за коригиране, особено ако двойката е била заедно не толкова отдавна. Обобщавайки наблюденията си, психологът Паула Пиетромонако и нейните колеги от Университета на Масачузетс идентифицираха най-честите грешки в партньорските отношения. И докато последствията от нашите грешки не са достигнали разрушителни размери, имаме шанс да ги коригираме. Какви грешки да избягваме, ако искаме да спасим връзката?
1. Мисля, че партньорът няма да ходи никъде.

С развитието на връзките ние все повече приемаме присъствието на партньор в живота си за даденост. Знаците на внимание, оказвани един на друг в самото начало, изненадите и други приятни малки неща постепенно изчезват.

Често спираме да забелязваме и ценим любимите си хора, само защото сме свикнали с тях.

От една страна, това предполага, че връзката става все по-зряла. Но от друга страна, копнежът за красив романтичен период може да засенчи ценното, което всъщност държи съюза заедно. В такива моменти е полезно да си помечтаем как би изглеждал животът ни при различен сценарий. Например без партньор.

Представете си как ще живеете, ако наистина се разделите? Какво ще направиш? Ще се отрази ли това на вашето благосъстояние и представите ви за щастливо бъдеще?

Тези фантазии ще ви помогнат да поддържате връзка, по-остро да почувствате онези чувства, които ви свързват и които вероятно са притъпени поради факта, че сте били заедно от дълго време: обич, интерес към партньор, загриженост за него и цяло набор от вашите лични преживявания! Много е важно да ги слушате – те могат да станат истински водач за вас.

Често спираме да забелязваме и ценим любимите си хора само защото сме свикнали с тях и си мислим, че няма да ни избягат. Но ако (макар и несъзнателно) излъчим безразличието си към партньора си, рано или късно той ще започне да търси загубените грижи и внимание извън нашата връзка.
2. Мисля, че партньорът ви ще ви напусне.

Невниманието към партньора е лоша идея, но също толкова непродуктивна за една връзка е и другата крайност – когато сме прекалено привързани към него и мислим само за едно: обича ли ни? Той цени ли нашата връзка? Хората, които са твърде зависими от вниманието на друг човек, могат да изплашат околните с прекомерната си нужда от любов и нейното потвърждение. След като границите на връзката са очертани и взаимните задължения са дефинирани, няма нужда постоянно да се чудите дали партньорът ви го е грижа за вас.

Обръщайки внимание само на това, което не ви харесва, рискувате да не видите нищо добро в любим човек.

И дори ако връзката тепърва се развива и е твърде рано да се говори за задължения, можете сами да определите колко искрен е другият с вас. Независимо дали той се интересува от живота ви, колко е приятелски настроен и внимателен към вашето настроение, дали взема предвид вашите вкусове и желания – тези и други признаци ще ви помогнат да разсеете безпокойството относно чувствата и намеренията на партньора.
3. Игнорирайте границите на личното пространство на двойката

В установените двойки винаги има тайни, които обединяват двама и е много важно партньорите да уважават това интимно пространство. Посвещавайки други хора в някои подробности от личния си живот, рискуваме да нараним чувствата на любим човек и да подкопаем доверието му в нас.

Ако разкриете някаква тайна на партньора си на външни лица и информацията стигне до него (светът е малък!), той може дори да не знае, че вие ​​сте източникът на тази клюка, но чувството му на негодувание и унижение няма да стане по-малко болезнено. Ще започнете да му съчувствате (особено ако партньорът все още ви е скъп) и ще страдате от угризения, че някога сте били твърде откровени по теми, които не е трябвало да се засягат. Тези преживявания могат да бъдат дълги и болезнени, но, уви, те няма да решат възникналия проблем.
4. Оплаквайте се от партньора си

Тези от нас в дългосрочни връзки са склонни да имат ясна представа какво бихме искали да „поправим“ в партньора си. И това не е изненадващо, тъй като идеални хора не съществуват. Проблемът възниква, ако решим да обсъдим списъка си с оплаквания не с партньор, а с някой външен, който е готов да ни съчувства. Освен факта, че това би било разкриване на лични тайни (виж точка 3), такава стратегия сама по себе си е разрушителна. В крайна сметка партньорът може просто да не познае същността на нашите претенции.

Така че може би като за начало да споделите идеите си с него? Между другото, постоянно обръщайки внимание на това, което не ви харесва, рискувате да не забележите нещо добро в любим човек. Нежеланите черти, качества или навици, върху които се фокусирате, обикновено не изчезват. Така че, ако сте твърде съсредоточени върху това, което ви дразни, тогава в крайна сметка ще намерите само причини за раздразнение.

5. Потискайте недоволството

Лесно е да видим причина за взаимно раздразнение в една дългогодишна връзка, въпросът е как решаваме да се справим с нея. Може би един от най-опасните начини да се справите с гнева е да го трупате, докато се преструвате, че нищо не се случва. Може да изглежда по-безопасно да скриете недоволството или несъгласието си с това, което партньорът ви казва и/или прави, но не е така. Без да му кажем какво наистина чувстваме, рискуваме да загубим доверие и да отложим възможността за откровен разговор.

Освен това неизказаното дразнене отива в областта на несъзнаваното. И тогава, сякаш случайно, забравяме да се обадим на партньор или да изпълним важната му молба … Тези действия не отговарят на нашите намерения, но зад тях може да стоят потиснати от съзнанието емоции. Ето защо, ако изведнъж забележите, че подобни инциденти започват да се случват с вас, човек, който по принцип е внимателен и организиран, трябва да помислите за скритите им причини. И намерете сили да ги обсъдите честно с партньора си.
6. Постоянно съмнение

Често ли се тревожите за бъдещето на връзката си? Страхувате ли се да ги прокълнете, да кажете или направите нещо нередно? Виждате ли признаци на невнимание, пренебрегване на себе си, нежелание да поддържате връзка в умората на партньора си? Ако страдаме от такова безпокойство твърде често, рискувате две неща едновременно. Първо, комфорт и загуба на увереност.

Партньорът може да изпитва съмнения и да ги тълкува като нежелание да продължи напред.

И второ, когато непрекъснато обмисляме различни варианти за развитие на събитията и съставяме план за действие в случай на раздяла, ние несъзнателно зареждаме самата връзка с нашето безпокойство. Партньорът може да почувства нашите съмнения и нерешителност и да ги тълкува не като страх да не го загубим, а като нежелание да отидем по-далеч в тази връзка и в този случай ранната раздяла може да се превърне в много вероятна перспектива.
7. Не приемате партньора си достатъчно сериозно

Какво място отреждате на партньора в системата от вашите приоритети? Децата ви са на първо място? И работа, разбира се, на същото място? Разбира се, винаги можете да намерите логично и разбираемо обяснение: децата растат бързо и искате да им отделите повече време, а на работа сте просто на върха на търсенето, което едва ли може да се очаква в близко бъдеще .

Но времето минава, децата растат, бизнесмените се пенсионират, а партньорите, които не чувстват стойност и значимост в отношенията си, ги напускат, защото никой не обича да е на последно място.
8. Спрете да вярвате в партньора си

Загуба на работа, здравословни проблеми или смърт на приятели или роднини – всеки от нас изпитва скръб от време на време. Когато единият от двамата се изправи пред трудности, това се превръща в изпитание за другия. Изглежда, че това, което се изисква, е очевидно: да се окаже подкрепа и да се насърчи любим човек. Но ако сте свикнали с факта, че вашият спътник е вашата опора, става трудно да се справите с безпокойството и да покажете истински, а не фалшив оптимизъм.

Убедеността, че партньорът ще се справи, не само ще облекчи болката му, но и ще се превърне в импулс да намери сили в себе си.

Когато черната ивица се проточи и партньорът продължава да се обезсърчава и бездейства, вие вече започвате да се съмнявате, че той по принцип може да излезе от трудна ситуация. И все пак е важно през цялото време искрено да вярваме, че неприятностите ще свършат. Вашата подкрепа и твърда убеденост, че вашият партньор със сигурност ще се справи, не само ще помогнат за облекчаване на болката му, но и ще се превърнат в необходимия импулс, за да намери сили в себе си и да преодолее изпитанията.
9. Спрете да вярвате във връзката си

Освен проблемите, с които се сблъсква всеки от партньорите, трудностите могат да засегнат и двойката като цяло. Списъкът с възможни причини, поради които можем да загубим надежда за бъдещето на нашите отношения, е значителен – от банално недоразумение и разлика в характерите до нечие предателство. Но ако си позволите да се откажете, каквото и да се е случило, ще затворите възможността да изградите емоционална връзка с човек, който ви е скъп от дълго време. Вие сте инвестирали много в тази връзка, не позволявайте на отчаянието да зачеркне всичко в един момент.

Чувството на безнадеждност често е резултат от цял ​​набор от ирационални вярвания, като например: „ако сега е зле, винаги ще бъде зле“, „животът трябва да бъде радостен и приятен“, „постоянните незначителни разногласия говорят за дълбоки проблеми“. Спрете се всеки път, когато такива убеждения се опитват да завладеят мислите ви, и ги спрете – тогава ще бъде по-лесно да се съсредоточите върху положителните аспекти на връзката ви, а не върху отрицателните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *