Суеверия

Докато са в Швеция, пътниците често забелязват, че хората, които вървят по улицата, могат да променят посоката си по странен начин. Това е … в канализационните шахти. Не, те не са отворени в известната скандинавска страна. Просто те имат буквени обозначения – K (прясна вода и случайно „любов“) и A (канализация и нещастна любов, скръб). По-конкретно, K е „kallvatten“, а A е „avloppsvatten“.

Романтичните шведи вярват, че каквито букви видите повече на канализационните шахти, такава любов ще имате. Въпреки това, ако канализацията все още спечели, „магията“ може да бъде премахната с три удара по гърба.

И още едно интересно суеверие, свързано с ходенето: във Франция се смята, че стъпването с левия крак в кучешките екскременти е за щастие, стъпването с десния крак е лош късмет, а в Португалия се смята, че ходенето назад е свързано с дявола (аз чудя се колко хора практикуват това мило движение?).

Нека се върнем обаче към суеверната символика.

В Китай числото 4 се счита за числото на смъртта, тъй като произношението на думата „смърт“ и числото 4 са съгласни. Затова жителите на Поднебесната империя се опитват по всякакъв начин да избегнат използването на числото 4. Поради това невежите хора могат да срещнат проблеми с местоположението и навигацията.

Японската култура има много допирни точки с Китай, въпреки трудните исторически отношения между страните. В Страната на изгряващото слънце числата също са от голямо значение. „Четири“ се произнася на японски като „ши“, което е в съзвучие с думата за „смърт“; и „девет“ – „ку“ – прилича на думата „болка“. Съответно тези цифри не са предпочитани в Япония: например болниците обикновено нямат четвърти и девети етаж.

Друго лошо число в Поднебесната империя е 1. Това е банална „самота“. Но щастливото число за китайците е 8, тъй като самата дума е съзвучна с „късмет“.

Китай и Япония стават все по-близо до нас напоследък. И не само за жителите на Далечния изток. Японското суши, модифицирано от нашите кулинарни магьосници, стана почти руско национално, а броят на китайските туристи, например в северната столица, чупи рекорди за една година. Забележим е и интересът към японската и китайската култура и езици сред нашите сънародници – образовани граждани. Изглежда, че малко есе за суеверията на „простите“ китайци и японци няма да навреди.

„В Китай много вярвания са свързани с метла, което отчасти сродява нашите култури – нека си спомним Баба Яга с метла и метлите-амулети в къщите. Така че в Китай се смята, че във всяко помело живее дух, така че този продукт трябва да се използва внимателно. Можете да помете къщата, но не можете да почистите олтарите или домашните статуи на боговете с метли. И да удариш някого с метла е напълно равносилно на дългосрочно проклятие, особено лошо, ако метлата докосне главата.

Въпреки факта, че много китайски богове и герои са изобразени с мустаци и бради, носенето на тези „аксесоари“ в китайското общество не е добре дошло – брадат или мустакат мъж лесно може да донесе лош късмет не само на себе си, но и на семейството си. Може би това се дължи на нещо като „каквото е позволено на Юпитер, тогава не е позволено на бика“. Тоест, пускайки мустаци, брада, „обикновеният“ китаец се оприличава на митичните небожители – напълно извън ранга.

И още едно интересно суеверие – нито един китаец няма да си реже ноктите след дванадесет сутринта. За да не привлича посетители от другия свят.

В Япония като цяло много вярвания са свързани с културата на смъртта.

Докато е на гробището, японецът свива палци в юмруци. На японски „палец“ директно се превежда като „родителски пръст“. Сгъвайки пръстите си в юмруци, той защитава родителите си от смърт.

Да, много знаци в Япония са свързани с поличбата за смърт. Не забивайте пръчици в ориза. Възглавницата никога не трябва да сочи на север. Не трябва да снимате трима заедно – този, който е в средата, може да си навлече смърт. Не е препоръчително да оставяте огледало в спалнята без перде през нощта. И в никакъв случай не трябва да го гледате на тъмно. Ако човек наруши правилото, тогава „духовете“ от отвъдното може скоро да дойдат след него.

Използването на счупени гребени и гребени се тълкува като провокиране на скорошна бедност. И по-интересното е, че жителите на японските острови, подобно на руснаците, са предпазливи към черните котки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *