Риск от диабет – кампания на Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов

Няколко фактора могат да увеличат риска от развитие на диабет. Затлъстяването е един от тях. Хората с наднормено тегло са предразположени. Повече от 50% от хората не знаят, че имат диабет или инсулинова резистентност (преддиабет), защото в началните стадии няма никакви симптоми. Затова е важна профилактиката и превенцията. Това става чрез изследване.

Излишното телесно тегло е силно свързано с инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип 2. Затлъстяването може да наруши инсулиновата чувствителност и да увеличи търсенето на инсулин от панкреаса, което води до повишени нива на кръвната захар.

Липсата на редовна физическа активност е значителен рисков фактор за диабет тип 2.

Консумирането на храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, захари и нездравословни мазнини може да допринесе за наддаване на тегло, инсулинова резистентност9преддиабет) и повишени нива на кръвната захар. Преработените храни, сладките напитки и висококалоричните закуски могат да увеличат риска от развитие на диабет тип 2.

Рискът от развитие или причините за диабет тип 2 се увеличава с възрастта, особено след 45-годишна възраст. Стареенето е свързано с промени в състава на тялото, намалена физическа активност и хормонални промени, които могат да повлияят на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Жените със синдром на поликистозни яйчници, хормонално разстройство, характеризиращо се с нередовен менструален цикъл и повишени нива на андрогени, са изложени на повишен риск от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Хипертонията и дислипидемията са чести съпътстващи заболявания на диабета и често присъстват преди началото на диабета. Тези състояния са свързани с инсулинова резистентност и повишават риска от сърдечно-съдови усложнения при хора с диабет.

Пушенето е свързано с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Ако се намерихте в някой от тези фактори или пък сте от хората, които следят здравословното си състояние, изследвайте се още сега. Можете да го направите само срещу символичната цена от 1 лев благодарение на кампанията на фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ и медицинска лаборатория Кандиларов в цялата страна – на символична стойност от 1 лев.

Времето преди един от най-светлите християнски празници, всеки има възможността да направи това от 8 април до края на месец май. Направете изследването си в някой от обектите на лабораторията в цялата страна. То има за цел да повиши осведомеността за заболяването. Можете да прочетете повече информация на сайта на фондацията на Пламен Маджуров madzhurovfoundation.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *