Най-малкото куче приятел на човека

Ако сте мечтали за приятел, с когото изобщо не можете да се разделите и буквално го носите навсякъде със себе си, запознайте се, името му е чихуахуа! Зад малкия размер се крие смело разположение, така че те винаги смело защитават господарите си, без да обръщат внимание на размера на врага. Чихуахуа също са много лоялни, те са много привързани към собствениците си, така че ако решите да си вземете такъв малък приятел, не забравяйте да подходите към този въпрос с максимална отговорност! И ние ще ви разкажем за характеристиките на тази порода!

История на породата

Мексико се счита за родното място на чихуахуа, преди много векове индийският народ Течичи е живял на територията. Те имали малки кучета за домашни любимци, придружавали индианците навсякъде, участвали в различни ритуали и били принасяни в жертва на боговете. След смъртта на собственика животното му беше погребано с него, смяташе се, че кучето трябва да придружава човека в задгробния живот.

След това ацтеките и маите дойдоха да заменят техничарите, те също използваха малки кучета в жертвоприношения, но също така не пренебрегваха да ги ядат. През 16 век испанските завоеватели дойдоха в земите, след това събитие чихуахуа беше на ръба на изчезване, тъй като те служеха главно на хората като ястие.

И едва през 1904 г. първото гладкокосместо чихуахуа е записано в племенната книга на САЩ, а през 1923 г. е разработен първият стандарт на породата и е създаден Американският клуб на чихуахуа.
Най-малкият в света

Чихуахуа е най-малката порода кучета в света. Стандартът на породата не посочва височината на кучето, основното е теглото, което в идеалния случай трябва да бъде от 1 до 2 кг, в краен случай от 0,5 кг до 3 кг. Тъй като чихуахуа е кръстосвана с много кучета джуджета, сега има много вариации на породата, няма единни изисквания за цвят и дължина на козината.

Не е изненадващо, че представители на тази порода често се оказват в Книгата на рекордите на Гинес като „най-малките кучета в света“. Бебето Биби беше високо само 17 см, друг представител на Чихуахуа Дъки тежеше 600 грама при височина 12 см, дългокосместото Чихуахуа Бубу беше само 10,2 см! Наистина джобни кучета!
Чихуахуа характер

Чихуахуа имат жив характер, те са любопитни, активни, обичат контакта с човек и са идеални за семейство с деца. Те са приятелски настроени, но могат да покажат характер, ако детето наруши личните граници на животното. Чихуахуа се опитват да защитят стопаните си от непознати и, както много други малки кучета, те могат да бъдат по-склонни да лаят от по-големите кучета. В същото време тази порода се поддава достатъчно добре на обучение. Те обикновено не се разбират с други кучета, освен ако тези кучета не са чихуахуа. Тези малки кучета често са агресивни към други породи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *