Най големия комар в света

Кой не знае стоножки комари, които се различават от обичайните доста големи размери? Въпреки че са абсолютно безвредни, много хора имат желание бързо да се отдалечат от летящо чудовище с огромни крила и дълги крака. Но стоножките комари, които живеят в нашите географски ширини, са истински трохи в сравнение с техните роднини, които се срещат в Китай.

В една от провинциите в югозападната част на страната, по време на експедиция, организирана от китайски натуралисти, е открит огромен комар от семейството на стоножките. Находката принадлежи на ентомолога Джао Ли, който работи като директор на китайския музей на насекомите в Чънду. Ученият твърди, че пред нас е най-големият комар, откриван някога. За да провери това, Джао прекарва няколко месеца в изучаване на архивите и сравняване на параметрите на своя комар с други.

Размахът на крилата на гигантското насекомо е 11,15 см, което е с една трета повече от този на типичен представител на това семейство. Изглежда, че наистина имаме най-големия комар в историята, уловен от човек. Можете да видите това с очите си още през май, когато комарът ще бъде представен на широката публика в музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *