Кога са се появили очите при животните

По-голямата част от света се познава визуално. Окото е в състояние да възприема електромагнитно излъчване, една от разновидностите на което е светлината, и да го преобразува в картина, възприемана от нашия мозък. Ако се огледаме наоколо, ще видим, че малка мушица има очи и птица, рееща се в небето, и риба, плуваща в морските дълбини. Всичко това предполага, че трябва да има общ предшественик сред живите същества на Земята, които първо са развили нещо, което изглежда като светлочувствителни клетки, които по-късно са еволюирали в очи. Кога може да се случи това? Археолозите, изучаващи древни вкаменелости, отдавна са забелязали, че може да се начертае рязка граница в седиментите, разположени на границата преди около 541 милиона години.

И ако до този момент древните отлагания са били изключително бедни дори на зле запазени биологични останки, то след този срок биологичното разнообразие се увеличава многократно. Тогава Земята е била обитавана от животни, които отдалечено приличат на съвременните видове. Животните имат скелет, възникват голям брой организми с минерализирани тъкани, чиито вкаменелости достигат до наши дни в почти перфектно състояние. Това най-важно събитие за планетата беше наречено Камбрийска експлозия. Дикинсония е типичен представител на едиакарския животински свят | източник Вкаменелостите, достигнали до нас, са толкова добре запазени, че с помощта на най-новите технологии учените могат да направят изводи не само за външната структура на същества, живели преди 540 милиона години, но и за вътрешната структура и техните сетива.

Интересното е, че всички изкопаеми органи на зрението, които са успели да открият, имат доста сложна структура. Те не биха могли да се появят от нищото, без да преминат през дълга еволюция. Вероятно животните, които първи са придобили аналози на очите, трябва да се търсят преди Камбрийската експлозия – в период, наречен Едиакаран, започнал преди около 635 милиона години. За съжаление са открити много малко фосилни останки от живи същества от едиакарския период. Това може да се обясни с факта, че тогава на планетата са съществували само мекотели организми, така че техните зрителни органи не са имали шанс да достигнат до нас, дори под формата на вкаменелости. Смеем да назовем времето, когато животните са имали очи, преди 600-580 милиона години. Как изглеждаха тези първи очи на планетата? Бяха много различни от днешните.

Най-вероятно това е просто натрупване на светлочувствителни клетки, които могат да информират собственика си за интензивността на осветеността, за да определят времето на деня или да оценят местната дълбочина (в онези дни в моретата и океаните е съществувал целия живот). Тези първи животни, които са получили основите на зрението, са показали по-добра годност в сравнение с други видове, което е довело до тяхното предимство, размножаване и бърза еволюция на органите на зрението. Постепенно слоят от фоточувствителни клетки става по-дебел, може да улавя повече светлина и дори започва да реагира на движение, което помага на животните да намират храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *