Как да се справите с главоболие

Според Световната здравна организация (СЗО), мигрената заема 9-то място в списъка на причините за увреждането на населението. Пристъпите на мигрена могат да бъдат толкова силни и продължителни, че човек не може нито да яде, нито да спи, нито особено да работи. В същото време, много пациенти дори не знаят как една мигрена се различава от обичайното напрежение и следователно не знаят как да спрат атаката по такъв начин, че минимално да повлияе на обичайния начин на живот и начина на работа.

Има няколко прости правила, след които можете значително да намалите вероятността от мигрена, смятат експертите.

А мигрена атака се характеризира с остра пулсираща болка, която е ясно локализирана от едната страна на главата. Също така, пациентите изпитват гадене, повръщане, болезнена непоносимост към светлината, повишена чувствителност към звуци и движения. Атаката често може да продължи до 72 часа. И конвенционалните аналгетици в това състояние не работят, поради което хората отпадат от работния ритъм в продължение на няколко дни.

В Русия разпространението на мигрената е почти два пъти по-високо от световните показатели и причинява значителни щети на икономиката на държавата. Въпреки почти вековната история на мигренозните изследвания, науката все още не може да даде ясно обяснение, поради което някои хора са склонни към тази болест, докато други никога не са изпитвали припадъци и смятат болестта за „пресилена”.

Днес мигрената, за съжаление, е неизлечима – лекарство, което веднъж и за всички да спаси пациента от припадъци, все още не е открито. Въпреки това, учените и лекарите са успели да идентифицират редица причини, които могат да провокират атака – това са така наречените „тригери“. Лекарите казват, че всеки човек има свои собствени тригери и ако се научите как да ги проследявате и избягвате, броят и продължителността на мигренозните атаки може да бъде намален няколко пъти.

1. Инсталирайте правилното осветление

Флуоресцентни лампи и ярки екрани с инструменти са едни от най-честите провокатори на мигрена. Затова се опитайте да смените осветлението в офиса с по-малко светло: използвайте димерни лампи, които ви позволяват да регулирате яркостта на светлината над работното място.

За да се намали светлинното излъчване на екрана, има специални програми, които сами регулират яркостта на вашия компютър или таблет, в зависимост от времето на деня. Повечето от тези програми са безплатни, лесни за инсталиране и съвместими с всеки софтуер.

Ако е възможно, преместете работния плот по-близо до прозореца. Така ще осигурите естествена светлина за себе си, поне за първата половина на деня.

2. Следете режима на хранене и пиене.

Големият товар и високият ритъм на живот често ни карат да се храним нередовно и да бягаме. За хората, които са склонни към мигрена, това е правилният начин да се започне следващата атака. Не забравяйте да запазите на работното място продукти, които ви позволяват да закусите, дори ако не сте имали време да го направите у дома.

Изберете храни, които не се развалят дълго време – житни зърнени храни, царевични люспи, протеинови барове. Те се съхраняват дълго време и ви помагат при липса на други възможности за закуска.
Не по-малко важен момент – достатъчно вода. В ежедневната треска забравяме редовно да се доближаваме до охладителя на офиса.

Затова сложете напомняния на телефона си или имате специална бутилка за вода на работния плот. Това ще ви помогне да се предпазите от дехидратация и да намалите риска от мигрена.

3. Спете достатъчно

За добро здравословно състояние на възрастен човек се нуждае от поне 6 часа пълноценен сън всеки ден, в идеалния случай трябва да спите 8 часа. Такава възможност не винаги е, освен това: ежедневният стрес понякога затруднява заспиването дори и при екстремна умора.

Опитайте се да се придържате към режима – лягайте и ставайте едновременно. Ако по някаква причина сте много закъснели, кажете на работодателя си, че ще закъснеете и си позволете да спите допълнително час или два. По-добре е да пропуснете няколко часа работно време от няколко дни, за да отсъствате поради тежка мигрена. Един разумен работодател вероятно ще се срещне с вас.

Ако стресът ви предпазва от заспиване, вземете релаксираща баня през нощта и пригответе успокояващ чай. Също така, не преяждайте през нощта или, напротив, да се измъчвате с глад преди лягане – всичко това прави трудно заспиването.

4. Винаги пазете лекарството от мигрена във вашия офис.

За съжаление, конвенционалните аналгетици, които се съхраняват във всеки офис кабинет, са предназначени за облекчаване на главоболие и не могат да се справят с мигренозен пристъп. От мигрена помагат специални лекарства от групата на триптаните. Много е важно да ги вземете в първия половин час на атака, за да го предотвратите навреме.

Винаги трябва да си мигрена медикаменти не само у дома, но и в офиса, както и в чантата, с която отидете на работа. Това ще позволи да не чакаме пика на атаката, но да го спрем предварително.

5. Обяснете на колегите си, че сте с, и помолете за разбиране

Много хора никога не са имали не само мигрена, но дори и просто главоболие. За тях може да е трудно да влязат в положението на човек, който има атаки, така че исканията да се говори по-тихо или да не се използва силен дух може да предизвика раздразнение и подигравки.

За да избегнете конфликти и недоразумения, опитайте да кажете на колегите си какви заболявания и какви симптоми трябва да срещнете. Не притискайте към съжаление и се въоръжете с научни справки и статистически изследвания – това ще придаде тежест на вашите аргументи.

6. Разберете вашите тригери.

Както вече споменахме, задвижващите механизми, които могат да доведат до мигрена, всяка – своя. Сред тях – определени храни, алкохол, стрес, фазите на менструалния цикъл, промените във времето и много други. Някой атака може да предизвика чаша червено вино, а някой – студено поглъщане.

За да разберете какво предизвиква мигрена във вас, започнете да проследявате и записвате всички фактори, които потенциално могат да доведат до атака. Можете да съхранявате записи на хартия, но е много по-удобно да използвате специално мобилно приложение. Най-новите от тях ви позволяват да проследявате тригерите и въз основа на данните, въведени от човека, да издадете статистически анализ след няколко месеца употреба.
7. Отпечатайте тези правила и ги окачете в офиса.

Според статистиката, 10% от населението на света страда от редовни мигренови атаки. Ето защо е много висока вероятността всеки 10-ти служител на вашата компания да е ваш брат по нещастие. Сложете тази бележка в офиса на видно място, най-вероятно ще помогне на някой друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *