Истина или лъжа е, че пипнете ли малките на птиците родителите ги изоставят

Птиците, живеещи в дивата природа, са изключително предпазливи и внимателни същества. Вероятно поради това има мнение, че дивите птици могат да изоставят пилетата си, ако човек внезапно ги докосне. Как може човек да изрази присъствието си пред родителите на мацката? Оставя аромата си само върху бебето, докато го държи в ръката си. Но за да го помиришат, птиците трябва да имат отлично обоняние, което е слабо развито при по-голямата част от птиците. Те определено няма да могат да различат по миризмата, че човек е докоснал пилетата. А птиците са изключително грижовни родители.

Опитайте се да се приближите до гнездото на диви птици: родителите веднага ще вдигнат тревога и ще се опитат да ви отведат от пилетата. Някои хора дори са готови да пожертват живота си в името на потомството. Следователно те определено няма да оставят пилетата си, ако някой има неблагоразумието да ги докосне. Какво да направите, ако, вървейки през гората, внезапно видите пред себе си безпомощно пиленце, което е паднало от гнездото? Трябва ли бедният човек да бъде присаден обратно или да бъде оставен на земята с надеждата, че родителите му ще го намерят? След като прочетете началото на тази статия, трябва да изберете втората опция.

Но се оказва, че не е толкова просто. Със сигурност читателят е чувал такова определение като „младежи“ – те се наричат ​​​​пилета, които наскоро са напуснали родителското си гнездо и са започнали да изследват света сами. Те все още не изглеждат като възрастни птици, изглеждат безпомощни, почти не знаят как да летят и допускат хората до себе си. Но всъщност подобно явление е естествен биологичен процес, при който пилето започва самостоятелно да научава за света около себе си.

В същото време той вероятно не е далеч от гнездото, а родителите му продължават да му помагат и да го хранят. Връщайки такова пиле обратно в гнездото, можете само да забавите развитието му, което в суровия свят на дивата природа най-вероятно ще доведе до смъртта на птицата. Ето защо повечето зоолози категорично съветват хората да не се намесват в дивата природа. Напълно възможно е, вместо наистина да помогнете на някое пиленце, изпаднало от гнездото твърде рано, да нарушите естествения ход на нещата и да навредите на пернатото семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *