Здраве с гъби

Гъбите са едни от най-старите компоненти в козметиката. Например, древните римляни високо оценяват бялата гъба и я приготвят в специални стаи, наречени болити. Има записи на древния римски писател Плиний, който посочи, че бялата гъба помага при стомашни проблеми и акне. Между другото, преди хиляда години римляните използвали екстракта от бяла гъба, за да намалят дупките след едра шарка и рубеола. И в Русия, от древни времена, настойки от червен аманита се спазват, той се използва за дерматит, а мехлемът на базата на обикновения трън е срещу вродените нокти и засилва блясъка им.

Нашите предци често използват млечни гъби и млечнички за отстраняване на брадавици и папиломи. Гъби бум в козметиката не е заобиколен Азия. В Япония и Китай, инфузии и прахове от няколко вида трън бяха използвани за подобряване на растежа и блясъка на косата, за третиране на микротрехите и за матиране на кожата на лицето. Особено ценени маски от гъби гъби – обикновено бурканът с лекарството се съхранява в най-тайното място и се използва само в най-тържествените случаи.

Шийтаке

Тези гъби съдържат вещество lentinan, което допринася за бързото възстановяване на раните и дава забележим лифтинг ефект. Друга активна съставка в шиитаке е коиевата киселина. Предотвратява производството на излишък от меланин чрез контролиране на появата на пигментни петна. В допълнение, kojic киселина има стягащи свойства, тя насърчава активното делене на клетките в епитела, което прави кожата по-еластична.  

Майтаке   

Тази представителна гъба е богата на минерали като магнезий, калций и калий, съдържа множество аминокиселини и витамини. Също така, maitake е наситен с бета-глюкан – вещество, което укрепва имунната система. Следователно, екстрактът от гъбички е ефективен срещу микози и бактериални кожни заболявания.   

Рейши

Съдържа луцинова киселина и ганодерманотриол, които предотвратяват натрупването на свободни радикали в кожата. Ето защо, екстрактът от Рейши често може да бъде намерен в серуми против стареене. В допълнение, тази съставка често се използва в BB-кремовете на азиатските производители – тя овлажнява добре и подхожда дори на чувствителна кожа.

Днес изследователите обръщат специално внимание на β-глюканите, които са част от много лечебни гъби – биологично активни полизахариди, които влияят върху функционирането на имунната система на човешкото тяло. По-специално, те бяха проучени от специалистите на Химическия технологичен институт в Прага, които потвърдиха връзката между консумацията на традиционни за Китай и Япония сортове гъби и дълголетие.

Основател на използването на гъби в козметиката е д-р Андрю Уейл. Като анти-възрастов компонент, той използва производни на шиитаке и рейши гъбички, които имат антиоксидантни свойства и способност да стимулират производството на интерферон, който предпазва кожата от инфекция. Това доведе до истински бум в козметологията: за сметка на всички гиганти на индустрията за красота има поне едно лекарство с екстракт от гъби.

Неотдавнашно откритие от азиатските козметолози е тремор с форма на фукус, който вече активно се използва като козметичен продукт от жени в Китай и Япония. Кремовете на базата на тази гъба помагат за запазване на влагата на кожата и предотвратяване на свързаната с възрастта деградация на микрокапиларите на кръвта на кожата. Напоследък в Израел полизахаридът глюкуроноксиломанан е извлечен от тази гъба, която след изсушаване образува тънък влагоустойчив филм на повърхността на епидермиса. Днес, технолозите разширяват палитрата от козметика и обещават да създадат шампоани против пърхот на базата на гъби и стриди. И кой знае, може би това ще се превърне в ново задължително?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *