Защо сайтовете за мартеници стават все по-предпочитани

Защо сайтовете за мартеници стават все по-предпочитани? Кой не обича 1 март? Това е любим български обичай на малки и големи. Подаряването на мартеници е един от най-старите ритуали в нашата култура. Легендата разказва, че този обичай съществува още от създаването на Дунавска България, което означава, че е част от българската култура повече от 1300 години.

С нетърпение очакваме настъпването на 1 март, защото тогава се смята, че идва края на зимата, а природата бавно започва да се събужда и разцъфтява. Именно това е най-хубавият ден, в който да си разменим мартеници, които са символ на здраве, берекет и плодородие.

Във връзка с 1 март има много поверия и обичаи, които са характерни за различни краища на страната. Обаче в това какво символизират белия и червен конец всички са единодушни. Белият конец е символ на красота, чистота и невинност, докато червеният цвят символизира здраве, любов и живот.

Оригинален или комерсиализиран е обичая по подаряване на мартеници

В миналото на обичая по подаряване на мартеници се е отдавало повече значение и подготовка. Мартениците са се правили ръчно от прежда или овча вълна. Вярно е, че тогава не е съществувало разнообразие от модели мартеници, а по-скоро фокусът в бил върху процеса по изработката им.

В много краища на страната се е следвал подобен ритуал. Мартеницата се е изработвала от най-възрастната жена в семейството. Тя трябвало да изработи мартениците преди изгрев слънце задължително без да се е хранила и да е пипала огън преди това.

В днешни дни подобни ритуали се смятат за отживелица. Истината е, че много от мартениците, които се продават по площадите дори не са изработени в България. Според много хора, 1 март се е превърнал в поредния комерсиализиран обичай с цел печалба.

Изборът между сайтовете за мартеници и покупката на живо

След като обществото се развива няма как това да не повлияе на обичаите колкото и стари да са те. Дори за някои хора да е странно днес може да си поръчате мартеници онлайн. Според някои това е страхотен начин да спестят време от обиколка по щандовете за мартеници. Други мислят, че по този начин обичаят се комерсиализира и губи своя чар.

Всеки е свободен да мисли и прави каквото си иска, но ние няма как да не отбележим удобството на сайтовете за мартеници. Да вземем например Emart.bg.

Това е сайт, които предлага широк избор от модели мартеници както и материали на едро за изработка на мартеници. Чрез него може да направите поръчка до офис на куриер или адрес. Това е един удобен начин за покупка на мартеници без да отделяте много време за обиколки по физически щандове и магазини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *