Защо казваме Ало при вдигане на телефона

Сега ние възприемаме телефона като нещо съвсем обикновено и говорим по него по всякакви теми, но почти винаги първата дума в телефонен разговор ще бъде „здравей“. Откъде идва и какво означава? В онези дни, когато телефонните комуникации едва се въвеждат в живота ни, всеки, който използва новостта, трябваше да следва ясни правила.

Дълго време телефонът остава работещ инструмент за елита – обикновено бизнесмени и влиятелни хора. Следователно всеки разговор се превърна в значимо събитие, идентифициращо научен пробив. Александър Бел се смята за изобретател на телефона, но най-голям принос за усъвършенстването на този апарат и популяризирането му има американският изобретател Томас Едисон.

И именно той стана човекът, който за много години напред определи думата, с която започва телефонен разговор в половината страни по цялото земно кълбо. През август 1877 г. Томас Едисън си кореспондира с президента на една от големите телеграфни компании. Една от основните теми беше регламентирането на воденето на преговори с устройство за предаване и приемане на звукови сигнали.

Затова Едисън предложи да се използва думата „здравей“ като думи за започване на разговор. Самият изобретател на телефона Александър Бел води кампания за използването на думата „ahoy“ (англоезичен военноморски поздрав, разменян между екипажите на два кораба, когато се срещнат по водата). Както виждаме, първият вариант е пуснал корени в широката публика.

Оказва се, че „здравей“ е рускоезичната версия на произношението на думата „здравей“. Но тази дума дойде при нас не от САЩ, а през страните от Европа, където в зависимост от местния диалект са често срещани две опции: оригиналното „здравей“ и леко модифицираното „здравей“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *